Infrastructuur

Haven op de kust

Als gevolg van de grootschalige uitbouw tot een diepzeehaven bestaat  de haven van Zeebrugge sinds 1985 uit drie delen :

 

De voorhaven

De voorhaven is op de zee gewonnen en beschermd door twee  strekdammen van meer dan 4 km lengte. Omwille van de directe toegang vanuit zee en de grote waterdiepte is de voorhaven bijzonder geschikt voor het snelle roll-on/roll-off- en containerverkeer. Ook de schepen met vloeibaar aardgas leggen hier aan. Deze schepen transiteren niet door de sluizen.

De achterhaven

Via de Pierre Vandammesluis (1985) en de Visartsluis (1905) varen schepen naar de achterhaven. De achterhaven omvat twee grote dokken, het Noordelijk Insteekdok en het Zuidelijk Kanaaldok. Hierrond zijn terminals met logistieke centra gevestigd voor de behandeling, stockage en distributie van enerzijds nieuwe wagens en anderzijds voedingswaren zoals groenten, fruit, fruitsappen, vis, vlees, koffie enz. Deze ladingen krijgen in Zeebrugge dus een toegevoegde waarde.

De zeehaven van Brugge

Via het 12 km lange Boudewijnkanaal varen schepen met bulk- en breakbulkladingen naar de haven van Brugge. De verbindingssluis in Brugge sluit het havencomplex aan op het kanaal Oostende-Brugge-Gent en op het volledige netwerk van binnenwateren in Europa.

 

voorhaven Zeebrugge