BREXIT

Port of Zeebrugge Brexit

Laatste sprint naar de Brexit!

Het Verenigd Koninkrijk heeft op 31 januari 2020 om middernacht de Europese Unie verlaten. De handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie blijft tot het einde van dit jaar verlopen alsof het Verenigd Koninkrijk nog altijd lid is van de EU.

Tijdens deze transitieperiode moeten de EU en het VK een handelsakkoord afsluiten. Een definitief akkoord moet er zijn op 31 december 2020. Op 1 januari 2021 verlaat het VK namelijk de Europese interne markt en douane-unie.

Indien beide partijen er niet in slagen een handelsakkoord af te sluiten, dan verloopt de handel tussen de EU en het VK volgens de regels van de WTO. 

De haven van Zeebrugge is hét bruggenhoofd voor de Britse distributie uit Noordwest-Europa. Onze kusthaven blijft een centre of excellence voor alle UK-trafiek, ook na Brexit. Dit moeten we garanderen.

Het havenbestuur neemt daarom verschillende initiatieven in samenwerking met de privésector in Zeebrugge en de beleidsmakers op Vlaams, federaal en Europees niveau. Aan Britse kant heeft het havenbestuur nauw contact met de British customs en de Britse havens.

Schrijf u in om onze Brexit-communicatie te ontvangen! Registreer nu!

Ferry Zeebrugge

 

Het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste handelspartner van de haven van Zeebrugge. 17,2 miljoen ton of 38% van de totale maritieme trafiek wordt jaarlijks verscheept tussen Zeebrugge en het Verenigd Koninkrijk. Wekelijks verbinden een zeventigtal lijndiensten de haven met verschillende regio’s in het VK en Ierland.

Onze hubfunctie biedt ons competitief voordeel en laat ons toe om oplossingen op maat aan te bieden. Logistieke ketens gebaseerd op just-in-time, open grenzen en goede netwerken zijn ons handelsmerk.

De haven van Zeebrugge is wereldleider in de trafiek van nieuwe wagens, in 2019 behandelden we 2,9 miljoen stuks. Bijna 30% daarvan is gelinkt met het VK, vorig jaar werden bijna 850.000 nieuwe wagens en high & heavy ladingen verscheept tussen Zeebrugge en het VK.

In Zeebrugge werken we voornamelijk met onbegeleide vracht (i.e. de chauffeur gaat niet mee op het schip, maar zet zijn vracht enkel af op de terminal). Dit levert ons een tijdsvoordeel op tegenover havens die vooral begeleide vracht behandelen.

Ook wat betreft infrastructuur is de haven van Zeebrugge zich optimaal aan het voorbereiden. We beschikken in de haven over een Grens Inspectie Post, met beschikbare capaciteit, waar de douane en het FAVV al mensen en materiaal aanwezig hebben. Zeebrugge beschikt over voldoende gekoelde opslagplaatsen, extra parkings voor trucks in en rond de haven én goed opgeleide mensen om bij problemen met betrekking tot vertraagde cargo een snelle oplossing aan te bieden. Bovendien is er een contingency plan opgesteld om steeds de toegang tot de haven en de havenbedrijven te garanderen, alsook de mobiliteit in en rond de haven.

 

Maak uw bedrijf Brexitproof

 

Om een vlotte goederenstroom bij No Deal te kunnen garanderen, is het van groot belang dat iedereen de nodige maatregelen treft.
 

 1. Vraag uw EORI-nummer aan bij de Belgische douane. EORI staat voor Economic Operator Registration and Identification en is verplicht voor alle marktdeelnemers die met de douane in aanraking komen.
  Bekijk de checklist van de douane: Hoe pas ik mijn bedrijf aan voor een harde brexit?
   
 2. Teken in op RX/SeaPort, de digitale verbinding van alle actoren in de logistieke keten in Zeebrugge. RX/Seaport is één van de platformen die exclusief bevoegd verklaard is om met de Belgische douane te connecteren voor in- en uitvoer. Gebruik de e-balie voor het vooraanmelden van de douanegegevens en volg uw goederen via RX/Dashboard. Via de RX/SeaPort Wizard kunt u elke fase in het import en exportproces in detail bekijken.

   

Meer vragen over Brexit? Contacteer ons via het Brexit mailadres.

 

 

Verscheep uw cargo brexitproof
STAP 1

 

1. BOEKING

Zeebrugge -> UK

U kunt uw boeking bij de verschillende ferrymaatschappijen & shortsea-rederijen doen, zoals u deze vóór de Brexit doet.

Deze procedure wijzigt niet.

UK -> Zeebrugge

U kunt uw boeking bij de verschillende ferrymaatschappijen & shortsea-rederijen doen, zoals u deze vóór de Brexit doet.

Daarbij zal u voor veiligheidsdoeleinden verplicht ook gedetailleerde informatie over de goederen moeten doorgeven.

 

Zonder boeking krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal.

RX/SeaPort

 

2. DOUANE VOORMELDING

Zeebrugge -> UK

De douanegegevens die gelinkt zijn aan een boeking dienen verplicht voorgemeld te worden via de e-Balie ferry applicatie van RX/SeaPort.

Zonder de verplichte voormelding van de douane gegevens krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal.

UK -> Zeebrugge

De terminal operator wordt via de e-Balie ferry applicatie van RX/SeaPort op de hoogte gesteld van de douanestatus van uw lading. Met deze informatie kan de lading worden vrijgegeven voor vervoer.

Zonder deze verplichte melding kan de lading niet worden opgehaald.

Groen licht check

 

3. GROEN LICHT

ControleGROEN licht

 1. Pre-controle van uw toegang kan te allen tijde via het dashboard van RX/SeaPort.
   
 2. Truckers kunnen gemakkelijk van en naar de haven via de Truckmeister App op hun smartphone.Ook binnen de haven kan de app de truckers gemakkelijk wegwijzen. 

Kom niet naar de haven zonder aan de noodzakelijke administratieve vereisten te hebben voldaan

 

 

Interessante links en publicaties:

 

P&O hull

Flanders Investment & Trade (FIT) biedt specifieke begeleiding aan van bedrijven met focus op het VK, er worden ook bepaalde subsidies voorzien.

Infofiches vergunning en diensten van de Belgische douane

De Federale Overheidsdienst Economie heeft een Brexit Impact Scan ontwikkeld om bedrijven te helpen met hun Brexit voorbereidingen.

Neem zeker ook een kijkje op de website van FAVV, indien u handelt in producten van plantaardige of dierlijke oorsprong.

Nog op zoek naar een douaneagent of expediteur? Vind de bedrijven actief op Zeebrugge via de website van APZI: https://www.apzi.be/leden

Website van de Britse overheid, met link naar hun Border Operating Model: https://www.gov.uk/eubusiness 

Brexit Readiness Checklist van de Europese CommissieMeer info over preparedness per sector via: https://ec.europa.eu/info/european-union-and-united-kingdom-forging-new-partnership/future-partnership/getting-ready-end-transition-period_en

Meer last minute Brexit-nieuws vanuit Zeebrugge?

Schrijf u in om deze Brexit-communicatie te ontvangen!

Registreer nu!