Terminalfaciliteiten

In Zeebrugge meren de meeste cruiseschepen af aan de Zweedse Kaai. Voor de kleinere, meer luxueuze schepen is er plaats aan het Zeestation.

 • Zweedse Kaai:
  Net voor de ingang van de Pierre Vandammesluis kunnen aan de gemengde passagiers- en vrachtterminal van C.RO-Ports 2 grote cruiseschepen (meer dan 200 m lang) simultaan aanmeren aan kaai 702.  Toegang tot het schip gebeurt via diverse loopbruggen of ‘gangways’.
   
 • Zeestation:
  Het Zeestation bevindt zich op de Leopold II havendam (kaai 103) en biedt plaats aan 1 cruiseschip van minder dan 200 m lengte.
   
 • ZIP Terminal – CHZ Terminal (occasioneel)
  Bij grote drukte wordt soms uitgeweken naar de Zeebrugge International Port Terminal (kaai 129) of naar de CHZ Terminal (kaai 205), beiden in de westelijke voorhaven. Hier kunnen, net als op de Zweedse Kaai, de grootste schepen verwelkomd worden.   
Free port shuttle
Swedish Quay Port of Zeebrugge

Passagiers die het schip verlaten, kunnen ofwel

 •  instappen in een excursiebus waarvoor ze vooraf tickets hebben gekocht bij de rederij;
 •  instappen in de gratis ‘port shuttle’ bus die hen veilig tot buiten de havenzone brengt.
   Deze passagiers organiseren zelf hun uitstap doen daarvoor een beroep op het openbaar vervoer  (tram en trein) of op  taxivervoer.
 • een taxi nemen aan de uitgang van de terminal.

Op de locaties waar cruiseschepen worden verwelkomd, gelden in overeenstemming met de ‘International Ship and Port Facility Security Code’ (ISPS) strenge veiligheidsvoorwaarden. Om die reden worden bezoekers niet toegelaten tot de terminal of op het schip, tenzij ze via de agentuur van het schip vooraf aangemeld zijn.  Vooraleer passagiers en bemanningsleden aan boord gaan wordt hun handbagage met X-ray toestellen gecontroleerd en moeten ze metaaldetectiepoorten passeren. 

Passagiers die in Zeebrugge aanmeren vanuit een non-Schengen haven (bijvoorbeeld Britse havens) worden onderworpen aan een grenscontrole. 

Maritime Station in Port of Zeebrugge
Excursion coaches alongside a cruise ship

Cruisegebouw: ABC-Toren

De ABC-toren, een verwijzing naar ‘Artes-Brugge-Cruise’, is een polyvalent gebouw met  8 verdiepingen.  Bouwheer is het aannemingsbedrijf Artes Depret dat voor dit project samenwerkt met het havenbestuur van Zeebrugge dat enkele verdiepingen in deze kantoortoren betrekt.

De bouw ving aan in de zomer van 2016 en het gebouw werd in de zomer van 2018 operationeel.

De 2 onderste verdiepingen hebben een cruise- en onthaalfunctie:  check-in, bagage-afhandeling, wachtruimtes, scannen van bagage en passagiers, grenscontrole, winkelruimte, toeristische info, kunst, organisatie van evenementen.  De aanpalende parking dient om de passagiersstromen vlot te verdelen over excursiebussen en taxi’s.  De middelste verdiepingen vormen het hoofdkantoor van Artes Depret.  De bovenste verdiepingen bieden onderdak aan een restaurant met panoramisch uitzicht over de haven en aan een nieuw bezoekerscentrum voor de haven van Zeebrugge.
 

Artist Impression Cruise Terminal Building

Met de ingebruikname van het cruisegebouw wil het havenbestuur inspelen op de groei van het cruisetoerisme.  De nieuwe infrastructuur zal passagiers bij hun aankomst in een standingvol kader een staalkaart bieden van de toeristische troeven van onze regio.  Momenteel is Zeebrugge vooral een aanloophaven op een meerdaagse cruise. In de toekomst ambieert Zeebrugge ook een vertrek- en aankomsthaven te worden zodat ook het verblijfstoerisme in Brugge en omstreken gestimuleerd kan worden.  De bouw van de ABC-toren kadert tevens in een urbanisatieproject waarmee deze oude havenzone een opwaardering krijgt.