Toeristische info

Zeebrugge, the gateway to Bruges
Zeebrugge, the gateway to Flanders and Belgium

 Voor buitenlandse toeristen zijn de Vlaamse cultuursteden een populaire bestemming voor een daguitstap.  Brugge, Gent en Antwerpen hebben dan ook heel wat toeristische troeven: historische architectuur met prachtige gevels, kathedralen, gezellige terrasjes, musea, shopping en topgastronomie. 

 

Ook Brussel, de hoofdstad van Europa spreekt tot de verbeelding.  Anderen verkiezen de gezellige drukte van badplaatsen zoals Oostende, Blankenberge en  Knokke of de rust van pittoreske dorpjes zoals Damme of Lissewege.  Ook de herdenkingsplaatsen uit de eerste wereldoorlog in de Westhoek lokken veel bezoekers.

 

Brugge

Brugge, ook soms "Het Venetië van het Noorden" genoemd, is het best bewaarde stukje middeleeuws Vlaanderen. Cruisetoeristen verkennen de pracht en de cultuur van deze onvergetelijke stad bij voorkeur te voet, met een boottochtje op de reien of met de paardenkoets. 
 

Cathedral Bruges

Eeuwenoude verbondenheid met het water
Eeuwenlang hebben de reitjes van Brugge gezorgd voor de verbinding tussen Brugge en de zee. In de middeleeuwen hebben internationale handelaars van Brugge één van Europa's bloeiendste steden gemaakt. Grote stukken van dit middeleeuws erfgoed zijn praktisch onaangeroerd bewaard gebleven wat Unesco overtuigd heeft om het volledige stadscentrum een werelderfgoedkeurmerk te geven.

 

Hotspot voor romantiek
Brugge is liefde op het eerste gezicht. Het is een mysterieuze middeleeuwse stad met een menselijke dimensie met veel gezellige pleintjes en hoekjes. Het elegante beeld van zwanen op het Minnewater and op de reitjes maken van Brugge de meest romantische bestemming.

Horse drawn carriage in Bruges
Jan Van Eyck painting in the Groeninge Museum

Internationale meesterwerken en de stad van de Vlaamse Primitieven
In het spoor van de Bourgondische dynastie hebben de belangrijkste Vlaamse Primitieven, waaronder Jan Van Eyck en Hans Memling in Brugge hun creatieve niches gevonden.  De stad werd een ontmoetingsplaats en een bron van inspiratie voor vele kunstenaars. Vandaag kunnen wereldberoemde meesterwerken en topcollecties bezichtigd worden in één van de 27 musea die Brugge rijk is.

 

Artisanale hoogstandjes
Brugge heeft altijd al uitgeblonken in goudsmeedkunst, diamantslijpen, handgeknoopte tapijten en kant van uitmuntende kwaliteit. Vandaag is Brugge ook een internationaal centrum voor calligrafie en letterbeeldhouwkunst.  En het is ook vanzelfsprekend dat je in de wereldhoofdstad van de chocolade ook de allerbeste artisanale chocolatiers vindt.

 

Chocolate artisan at work in Bruges
Bruges
Bruges
Ghent - Popular destination for cruise tourists

Gent

Gent wordt geroemd omwille van zijn briljante mix van een heerlijk verleden en een bruisend heden.  Hier vind je één van Europa's mooiste waterpanorama's, prachtige torens and eeuwenoude herenhuizen. Gent is ook de grootste universiteitsstad van Vlaanderen met betaalbare restaurants en een gemoedelijke sfeer. Onder het waakzame oog van het Gravensteen kan de stad bogen over een opera, 18 musea, 100 kerken en 400 historische gebouwen.

 

Info: https://visit.gent.be/home
Videos: https://www.youtube.com/user/ToerismeGent

 

Brussel

De hoofdstad van Europa is een internationale metropool: een mozaïek van talen, culturen en tradities. Brussel biedt de bezoeker 80 musea, talrijke toeristische attracties evenals ontelbare restaurants en shoppingmogelijkheden. 

 

Info: Visit Brussels website 
Videos: Visit Brussels channel

Brussels, the capital of Europe
Antwerp Market Square

Antwerpen

Antwerpen is is heel zeker een bezoekje waard voor zijn kunstmusea met werken van Rubens en Van Dyck, voor zijn uitmuntende restaurants en gespecialiseerde winkeltjes. Net zoals de wereldberoemde Antwerpse diamant, glinstert de stad met een indrukwekkende diversiteit aan architectuur, van middeleeuwse gebouwen tot Art Nouveau en tot het hedendaagse gerechtsgebouw.

 

 

Info: Visit Antwerp website
Videos: Visit Antwerp channel

Flanders Fields

Vier jaar lang was de streek rond Ieper in de Westhoek het decor van de eerste wereldoorlog. Een miljoen soldaten raakten hier gewond of vermist of sneuvelden hier. Het landschap vertelt ook vandaag nog het verhaal van de oorlog. Je vindt er honderden monumenten en begraafplaatsen met een grote historische waarde voor mensen uit vele verschillende landen.  Veel musea verklaren op een interactieve manier alle aspecten van het conflict. 

De dagelijkse ceremonie 'The Last Post', die sedert 1928 elke dag wordt opgevoerd aan de Menen-poort toont aan dat herinneringen niet vervagen.. 

 

‘In Flanders Fields Museum’, ‘Talbot House’, ‘Tyne Cot Cemetary’ and the ‘Memorial Museum Passchendaele 1917’ voeren de bezoeker terug naar de verschrikkelijke werkelijkheid van oorlogsvoering in loopgraven.

Het openluchtmuseum "Atlantic Wall" in het domein  Raversijde houdt de herinnering aan wereldoorlog II levend. Hier kunnen over een traject van 2 kilometer loopgraven en bunkers bezocht worden.

Info: Flanders Field website
Video: Flanders Field video

Flanders Fields war tourism

De kustgemeentes

In populaire vakantiebestemmingen zoals Blankenberge, Oostende of Knokke vind je het hele jaar door bruisende activiteit. Hier vind je alles wat je van een uitstapje kan verwachten: zandstranden, winkelmogelijkheden, mode, kunstgallerijen, casino's, golfbanen en culinaire delicatessen in de vele restaurants en bistro's op de zeedijk.

Info: Belgian Coast website

 

Belgian coast
Ostend Royal Galleries
Belgium the beach

Pittoreske dorpjes

 

Damme is Vlaanderen in een notendop.  Elke steen hier vertelt zijn middeleeuws verhaal en weerspiegelt de Bourgondische glorie van lang geleden.  Wandel langs de de romantische steegjes met hun eigenzinnige boekenwinkeltjes en vind ontspanning in één van de vele restaurants of cafeetjes. Geniet van het magnifieke panaroma vanop de toren van de 14e-eeuwse  kerk.  

In de onmiddellijke nabijheid van de haven, temidden de historische polders vand je ok anderee dorpjes zoals Lissewege en Stene. 

 

 

Alles is hier voorhanden om u de kans te bieden om van deze oases van rust en kalmte te genieten. In en rond de polders worden diverse fiets- of wandelroutes georganiseerd, die natuur, gastronomie en historische gebouwen aan elkaar linken. Of misschien wil u wel eens de grens met Nederland oversteken om het het gezellige winkelstadje, Sluis, te bezoeken.

 

Info: Bruges Ommeland website

 

charming villages near Bruges