Dankzij de moderne infrastructuur, ontworpen voor de optimale behandeling van de nieuwste en grootste roro- en containerschepen, en de uitstekende weg- en spoorverbindingen, is de diepwaterhaven vandaag een polyvalent transportcentrum geworden.
De zeehaven van Brugge is de belangrijkste continentale roro-haven voor niet-begeleid vrachtvervoer en de grootste autohaven ter wereld. De haven biedt ruim 20 dagelijkse roro-diensten, vooral naar het VK, maar ook naar Scandinavië en Zuid-Europa.
Maritiem kruispunt en logistiek platform
De haven van Zeebrugge is als gevolg van de grote havenuitbouw sedert 1985 geleidelijk uitgegroeid tot een middelgrote haven in de Hamburg-Le Havre range. Dankzij de moderne infrastructuur, ontworpen voor de optimale behandeling van de nieuwste en grootste roro- en containerschepen, en de uitstekende weg- en spoorverbindingen, is de diepwaterhaven vandaag een polyvalent transportcentrum geworden.
In 2020 bedroeg de goederenoverslag in de haven van Zeebrugge 47 miljoen ton. Zowat driekwart daarvan zijn eenheidsladingen (trailers of containers) die met ro/ro- of containerschepen wordt verscheept.
Elk jaar ontvangt Zeebrugge bijna 8.100 schepen, 2,2 miljoen nieuwe auto's, 1,4 miljoen vrachtwagens en worden meer dan 1,8 miljoen TEU (20-voet containers) behandeld. Daarmee is Zeebrugge de belangrijkste continentale roro-haven voor niet-begeleid vervoer en de grootste autohaven ter wereld. Zeebrugge biedt ruim 25 dagelijkse roro-diensten, vooral naar het VK, maar ook naar Scandinavië en Zuid-Europa. Voor de mondiale autotrafiek is Zeebrugge een cruciaal knooppunt.
Het grote gamma regelmatige lijndiensten per schip, langs het spoor of met binnenvaartschepen samen met de strategische ligging overtuigen steeds meer bedrijven om hun Europese distributie vanuit de kusthaven te organiseren. Frappante voorbeelden zijn de autoterminal van Toyota, de bottelarij Tropicana, het distributiecentrum van bandenproducent Bridgestone en de papierterminal van StoraEnso. In de transportzone organiseren heel wat bedrijven de distributie en dagelijkse transporten naar het V.K. voor hun industriële klanten.
Zeebrugge behandelt eveneens grote volumes breakbulkladingen (vooral fruit en papierpulp) en bulk (bouwmaterialen, agrobulk, bunkermateriaal en melasse). Ook voor de energievoorziening is de haven van vitaal belang met de aardgasterminals van Fluxys, Gassco en Interconnector.
Door de onmiddellijke nabijheid van Brugge is Zeebrugge bovendien uitgegroeid tot een belangrijke passagiershaven,
Voor de toekomst ligt de focus op het aantrekken van bijkomende containertrafieken en distributievestigingen. Een nieuwe zeesluis (SHIP) en het optimaliseren van de maritieme toegang en de hinterlandverbindingen staan ook hoog op de agenda.