ABC-toren plechtig geopend

  • cruisegebouw Zeebrugge
  • cruisegebouw Zeebrugge

Op 15 juni werd het nagelnieuwe cruisegebouw of de ABC-toren feestelijk geopend in aanwezigheid van Renaat Landuyt, Burgemeester van de stad Brugge en Joachim Coens, Gedelegeerd bestuurder van de Port of Zeebrugge.

Jaarlijks meren 145 cruiseschepen – de grootste die in de wereld varen – aan in Zeebrugge. Die brengen elk jaar een half miljoen cruisepassagiers naar de regio. Om deze stroom veilig te kunnen blijven ontvangen in de toekomst, was de bouw van een cruiseterminal noodzakelijk. Vandaag is de terminal een realiteit.

De toren is een toegangspoort om het half miljoen cruisepassagiers Brugge, maar ook Vlaanderen of verder gelegen culturele centra, te laten ontdekken.

Het is de ambitie om Zeebrugge op de kaart te zetten als vertrek- en aankomsthaven voor cruises in Europa. De eerste vertrekken met inschepingen zijn al gepland voor deze zomer. Het inschepen of het ontschepen van passagiers met bagage in Zeebrugge moet immers extra toegevoegde waarde betekenen voor de haven, maar ook voor de stad Brugge en de ruimere omgeving.

Publieke functie

De ABC-toren is evenwel veel meer dan alleen maar een cruiseterminal of een kantoorgebouw. Het gebouw is een polyvalent gebouw met diverse functies. Het gebouw zal ook een publieke functie krijgen, waarbij de ABC-toren de locatie wordt waar de Zeebrugse havengemeenschap elkaar ontmoet tijdens evenementen. Op niet-cruisedagen zal de open ruimte van de 1e verdieping gebruikt worden voor de organisatie van recepties, tentoonstellingen, conferenties en andere evenementen. Er is hier ruimte voor catering en de grote loungeruimte kan met een mobiele scheidingswand bovendien opgedeeld worden in 2 aparte zalen. De maximale capaciteit van de 1e verdieping bedraagt 499 personen.

Bezoekerscentrum

De ABC-toren heeft nog een parel in petto. Op de 7e verdieping is namelijk het nieuwe bezoekerscentrum van het havenbestuur ondergebracht. Het bezoekerscentrum is een cruciale functie van het havenbestuur omdat het de haven moet uitdragen aan het brede publiek. Concreet is er op deze verdieping een projectiezaal waar de nieuwe havenfilm, van de gereputeerde regisseur Wim Robberechts, op 3 schermen met een totale breedte van 12 meter wordt getoond en de bezoekers letterlijk in de havensfeer worden ondergedompeld. Het gaat hier om een belevingsruimte. Er is tevens een terras met een panoramisch zicht op de zee, de haven, het dorp Zeebrugge, de kust en de polders.

Bezoekerscentrum open voor de Bruggelingen in juli en augustus

Naar aanleiding van de officiële opening is het bezoekerscentrum deze zomer in juli en augustus op zondag open voor de Bruggelingen. Rondleidingen zijn om 10.00u en om 11.30u. U moet zich hiervoor inschrijven via abctoren@portofzeebrugge.be.

 

 

Schrijf in op onze nieuwsbrief
en blijf altijd op de hoogte