Belgische partners lanceren digitaal douaneplatform - BE-GATE op Transport & Logistic München: e-commerce eenvoudiger

  • BE-GATE
  • BE-GATE

Afbeelding verwijderd.
 

Mijlpaal op de weg naar een digitaal Europa 

Belgische partners lanceren digitaal douaneplatform - BE-GATE op Transport & Logistic München: e-commerce eenvoudiger

6 juni 2019

Brussels Airport, Liege Airport, de havens van Zeebrugge en Antwerpen bundelen de krachten in München, om meer e-commerce spelers te overtuigen voor België te kiezen. Dé logistieke gateway naar Europa.

Als groot Europees knooppunt voor buitenlandse handel wil België de import en export van goederen aanzienlijk vereenvoudigen. Daarom werd het innovatieve BE-GATE-douaneplatform opgezet, met implementatie op 6 juni. Het portaal, dat speciaal is ontworpen voor de groeiende e-commercemarkt, dient om de efficiëntie van de douaneafhandeling voor de grensoverschrijdende goederenstroom te versnellen en te vergroten. BE-GATE werd ontwikkeld op initiatief van de Belgische Algemene Administratie van Douane en Accijnzen en is uniek in Europa. Het nieuwe platform wordt al ondersteund door vier belangrijke e-commerceknooppunten, de havens van Antwerpen en Zeebrugge en de luchthavens van Brussel en Luik.

Het gratis douaneportaal BE-GATE is bedoeld voor het verwerken van grote hoeveelheden gegevens en garandeert een snelle afhandeling van douanetoepassingen. Een groot aantal aankomstmeldingen kan gelijktijdig worden verzonden via een officieel door de douane goedgekeurd formulier.

Voor zendingen van 22 euro of minder doet dit formulier ook dienst als een verklaring van vrijgave voor consumptie. Voor alle andere zendingen is een aanvullende aangifte vereist in de Belgische douanesoftware-oplossing PLDA (PaperLess Douanes et Accises/Paperless Customs & Excise).

Handelaars ontvangen ook automatisch informatie over de zendingen die werden geselecteerd voor douanecontrole. Alle andere zendingen worden onmiddellijk vrijgegeven. Bovendien biedt de softwareoplossing een aanbeveling voor de concrete vaststelling van de douanewaarde op basis van vastgestelde criteria, als de douanewaarde niet met een alternatieve methode kan worden bepaald.

Vereisten en gebruiksgebieden

BE-GATE kan worden gebruikt in het kader van douaneregelingen voor vrij verkeer, douane-opslag en rechtstreekse uitvoer. De voorwaarden zijn dat de ondernemer een maatschappelijke zetel in België heeft, alsook de status van douane-expediteur. Bovendien zijn een tussenopslagplaats of een locatie die is erkend als een douane-entrepot, de toestemming voor het gebruik van de vereenvoudigde aangifte en een allriskgarantie vereist.

Accijnsgoederen, goederen die onderworpen zijn aan licenties en goederen onderworpen aan speciale beperkingen en controlemaatregelen zijn uitgesloten van het gebruik van BE-GATE. Op het vlak van export kan het douaneplatform gebruikt worden voor zendingen met een waarde tot 1.000 euro en een gewicht van minder dan 1.000 kilogram. Anders is een aanvullende aangifte in PLDA vereist.

Waarom België?

De vijf partners zetten België, in München, internationaal in de kijker als belangrijke toegangspoort tot de Europese consumentenmarkt. Grote zeehavens zoals Antwerpen of Zeebrugge en luchtvrachthubs zoals Brussel of Luik verbinden Europa met de hele wereld. Een uitgebreid wegen-, binnenvaart- en spoorwegnetwerk verbindt de Belgische zee en luchthavens met het achterland. De belangrijkste consumentenmarkten zijn binnen maximaal 24 uur bereikbaar. Omnichannelspelers vereisen een dergelijke geïntegreerde aanpak waarbij vrachtvervoer over zee, via de lucht en over het spoor gecombineerd kan worden, afhankelijk van de dringendheid en vereiste transittijd. Een groter aantal goederen kan dankzij de lancering van BE-GATE efficiënter vervoerd worden. Daarnaast zullen digitalisering en de modal shift, van truck naar spoor en binnenvaart, cruciaal zijn voor de duurzame groei van e-commerce, zonder extra impact op de weg. 

“Als partners investeren we in platformen en procedures om dit netwerk te optimaliseren. Op die manier kunnen we tegemoetkomen aan de verwachtingen van de e-commercespelers op het vlak van geïntegreerde toegangspoorten. Bovendien zijn onze zee- en luchthavens centraal gelegen in Europa. De optimale locatie en connectiviteit maken van België een unieke hotspot voor omnichannellogistiek", aldus Werner Rens, Hoofd van de Marketingafdeling, Belgische Douane & Accijnzen.

Bovendien kunnen bedrijven dankzij de beschikbare ruimte en bestaande knowhow genieten van de hubfunctie van deze Belgische logistieke locaties en hier hun magazijnen en distributiecentra onderbrengen. Grote last-mile-spelers binnen de e-commerce, zoals het Chinese logistieke bedrijf Cainiao Smart Logistics Network Limited, dat deel uitmaakt van de Alibaba Group, of 4PX gebruiken België als een belangrijk kruispunt naar Europa. Daarnaast hebben bekende bedrijven zoals Decathlon, LEGO en Nespresso hier grote distributiecentra.

Ervaringen en achtergronden

Werner Rens, Hoofd van de Marketingafdeling, Belgische Douane en Accijnzen: "Met BE-GATE hebben we een efficiënte en effectieve e-commercetool ontwikkeld die vertragingen in de leveringsketen vanwege een gebrek aan transparantie en communicatie voorkomt. Een win-win-oplossing die ons werk als douaneautoriteit ook vergemakkelijkt."

Luc Arnouts, Directeur Internationale Netwerken, Havenbedrijf Antwerpen: "Digitalisering maakt deel uit van het DNA van de op één na grootste haven van Europa. We verwachten dat BE-GATE de douaneafhandeling aanzienlijk zal vereenvoudigen en zo Antwerpen nog aantrekkelijker zal maken als locatie voor e-commerceverkeer. Volgende week hosten wij een seminarie over e-commerce speciaal op maat voor Chinese spelers, waarmee we hen willen laten kennismaken met de logistieke troeven van ons land."

Joachim Coens, CEO, Haven van Zeebrugge: "De haven van Zeebrugge kan een ambitieuze, prominente rol spelen in e-commerce met de investering van de Lingang-groep in de Maritieme Logistieke Zone in Zeebrugge”.

Steven Verhasselt, Vice President Commercial, Liege Airport: " Liege Airport startte ongeveer 20 jaar geleden als full cargo luchthavenpionier met de facilitatie van TNT’s wereldwijde luchthub. Sindsdien zijn we uitgegroeid tot Europa’s 7de grootste cargoluchthaven, verbonden via lucht en spoor met 12 Chinese steden. Onze expreszending expertise is volledig uitgerold om grote e-commerce stromen te faciliteren. We verwachten dat BE-GATE deze stromen verder zal optimaliseren bij Liege Airport.” 

Steven Polmans, Director Cargo & Logistics, Brussels Airport: "Brussels Airport biedt een wereldwijd netwerk voor het vervoer van passagiers, expreszendingen en integraal vrachtverkeer. Met onze voortdurende uitbreiding en nieuwe magazijnen in aanbouw zijn we klaar voor de groeiende e-commerceactiviteiten. Dankzij BE-GATE worden we een nog aantrekkelijker toegangspunt voor e-commerce dankzij de facilitering en transparantie ervan."

Schrijf in op onze nieuwsbrief
en blijf altijd op de hoogte