Chinese groep Lingang investeert 85 miljoen euro in Zeebrugse achterhaven

  • Lingang Zeebrugge
  • Lingang Zeebrugge

Op 17 oktober werd in het Egmontpaleis in Brussel het akkoord over de Chinese investering van de Shanghai Lingang Overseas Development Co., Ltd. in de haven van Zeebrugge officieel getekend door Liu Jiaping, Chairman van Lingang en Coens Joachim, CEO van Port of Zeebrugge. De ondertekening gebeurde in het bijzijn van de Chinese premier van de Volksrepubliek China, Ki Keqiang, en de eerste minister van België, Charles Michel.

Op het congres ‘Summit of Bruges’ van 17 mei kondigde Port of Zeebrugge al aan dat de Chinese groep Lingang in de Maritieme Logistieke Zone een diensten- en distributiepark zou oprichten.  Onder de naam ‘One park, two centers China/Europe’ tekent Lingang een akkoord van 85,3 miljoen euro om op 30 ha een logistiek park uit te bouwen. Het is de bedoeling om er Chinese, maar ook internationale logistieke spelers voor het transport van onderdelen, gekoelde voeding, e-commerce etc, tussen China en West-Europa in te planten. De uitbouw van de zone zal drie jaar in beslag nemen.

Met de overname van APM Terminals Zeebrugge door COSCO Shipping Ports vorig jaar, kwam er verhoogde Chinese aandacht voor deze havenzone. Lingang zal voor dit project nauw samenwerken met de Chinese containeroperator.

In de maritieme logistieke zone – een bouwrijpe zone van 120 ha in de achterhaven – zijn al de Antwerpse koffietrader Efico en het transportbedrijf NDQ gevestigd.

 

Schrijf in op onze nieuwsbrief
en blijf altijd op de hoogte