De havengemeenschap in Zeebrugge maakt zich klaar voor Brexit

  • Port of Zeeburgge
  • Port of Zeeburgge

Op vrijdag 10 juli mocht de Zeebrugse havengemeenschap HM Ambassadeur Martin Shearman, ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in België, in de haven verwelkomen. Dit naar aanleiding van de algemene vergadering van RX/SeaPort. Het Verenigd Koninkrijk is voor de haven van Zeebrugge een uiterst belangrijke handelspartner. Goede banden en nauwe contacten behouden met het V.K., ook na de Brexit, is voor de haven absoluut cruciaal. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn volop aan het onderhandelen om, tegen het einde van het jaar, een handelsakkoord te bereiken. De uitkomst van deze onderhandelingen is vandaag nog onzeker. Daarom schakelt de havengemeenschap van Zeebrugge opnieuw een versnelling hoger in haar Brexit voorbereidingen. Oplossingen die klaarlagen naar aanleiding van de vorige deadlines pikken we terug op, en werken we verder uit. Het havenbestuur gaat opnieuw in dialoog met de havenklanten om samen de Brexit gerelateerde uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. RX/Seaport, het digitaal platform dat onder andere de douaneformaliteiten sneller zal doen verlopen, is klaar voor het faciliteren van de handel met het V.K., en voorziet in een greenlight check, die de vlotte doorstroming van voertuigen door de haven moet garanderen.

 

HM Ambassadeur Martin Shearman (ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in België):

Trade between the UK and Belgium is important to both countries. We want the relationship to flourish after the end of the transition period and I’m pleased to have the opportunity to discuss some of the related practical issues with the Port of Zeebrugge and its industries today.

 

Marc Adriansens (Voorzitter van RX/Seaport & voorzitter van APZI/VOKA):

We zijn verheugd dat het platform RX/Seaport klaar is voor de digitalisering van documenten voor het verkeer naar het Verenigd Koninkrijk, wat bijdraagt tot het Brexit-proof maken van Zeebrugge. Deze toepassing kadert in het programma om Zeebrugge uit te bouwen tot een slimme haven.”

 

Rik Goetinck (CEO a.i. Port of Zeebrugge):

“Wat de toekomst ook brengt, we hebben er het grootste vertrouwen in dat we onze goede relaties met het V.K. ook in de toekomst kunnen aanhouden. Het Verenigd Koninkrijk is een zeer belangrijke handelspartner voor de haven van Zeebrugge, en we streven er naar dit zo te houden. De komende maanden bouwen we de haven verder uit tot een Brexit-proof port!”