Eerste simultane overslag van Yamal-LNG

  • eduard toll pskov
  • eduard toll pskov

Op dinsdag 1 mei werd voor de eerste keer vloeibaar aardgas komende uit Sabetta van het Siberische schiereiland Yamal, in Zeebrugge rechtstreeks overgeslagen van een ijsbreker/LNG-schip (ARC7) naar een conventionele LNG-tanker voor doorvoer naar Azië.

De Russische ijsbreker ms Eduard Toll laadde simultaan LNG-lading over naar de ms Pskov via walleidingen. Deze operatie heeft plaats aan steigers 615 en 616 van de Fluxys-terminal in de voorhaven.

In 2015 werd de terminal van Fluxys geselecteerd als overslagpunt voor vloeibaar Siberisch aardgas van het Yamal-gasveld. In de haven van Sabetta zijn nieuwe installaties opgetrokken om het gewonnen gas vloeibaar te maken vooraleer het op transport kan worden gezet.

Het contract betekent voor Zeebrugge op jaarbasis een overslag tot 107 LNG-ladingen van speciale ijsbreker/LNG-schepen naar klassieke LNG-schepen of 214 scheepsbewegingen in Zeebrugge.

De versterkte methaantankers zullen dus in de winterperiode – wanneer de noordelijke route in Siberië dichtgevroren is - een shuttledienst verzorgen vanuit Sabetta naar Zeebrugge.

Schrijf in op onze nieuwsbrief
en blijf altijd op de hoogte