Groot uitbreidingsplan voor automotive sector in Zeebrugge gelanceerd

  • automotive
  • automotive

Het havenbestuur heeft plannen om de capaciteit voor de automotive sector in Zeebrugge met 156 hectare uit te breiden. Momenteel is er 390 hectare in gebruik voor de autologistiek in de achterhaven van Zeebrugge. 

De nood voor de uitbreiding werd duidelijk wanneer het havenbestuur 58 extra hectare grond had opengesteld voor havenklanten. "De vraag naar uitbreiding bij onze huidige automotive terminal operators was zo groot dat we het dubbele aantal hectare nodig hadden om te kunnen beantwoorden aan hun vraag." zegt Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder MBZ. 

Op korte termijn komt er nog 28 hectare vrij in de zuidwestelijke hoek van het Zuidelijk Kanaaldok. Voor die oppervlakte wordt sinds oktober vorig jaar al gewerkt aan een nieuwe 400 meter lange kaaimuur. 

Op de linkeroever van het Zuidelijk Kanaaldok wordt er 58 hectare voorbereid voor gebruik en zal er een nieuwe kaaimuur van 1.070 meter gebouwd worden. 

Aan het Boudewijnkanaal heeft het havenbestuur nog de mogelijkheid om 70 hectare toe te wijzen aan een havenklant. Een kaaimuur van 1.130 meter moet daar in de toekomst de mogelijkheid bieden dat zeeschepen er kunnen aanmeren. 

Momenteel telt Zeebrugge 8 autoterminals van 5 terminal operators. Er zijn 6 'pre-delivery and inspection' centra en er is ruimte voor 140.000 geparkeerde wagens. Het recordvolume van vorig jaar, 2,43 miljoen wagens, zal vermoedelijk in 2016 met 20 procent voorbij gestreefd worden tot een overslag van 2,8 miljoen wagens. 

De haven hoopt tegen 2020, wanneer de extra oppervlaktes in gebruik zijn genomen, te groeien naar een overslag van 3,4 miljoen wagens.