Het Zespri kiwiseizoen gaat van start in Port of Zeebrugge

  • Zespri Kiwifruit in Port of Zeebrugge

Op zondag 18 April 2020 kwam de eerste lading kiwi’s van Zespri uit Nieuw-Zeeland aan in de haven van Zeebrugge. Dit betekent dat het kiwiseizoen in Zeebrugge iets vroeger van start gaat vergeleken met de vorige jaren. Met het nieuwe pakstation in de haven van Zeebrugge, is de haven klaar om ook de kiwi’s van dit seizoen te behandelen en te transporteren.

Vanuit Zeebrugge zullen de kiwi’s verdeeld worden over de Europese markt door Zespri, ‘s werelds grootste kiwihandelaar. Reeferschip ‘Crown Topaz’ had maar liefst 1,25 miljoen trays SunGold kiwi’s aan boord. De Green kiwi’s worden zoals gepland verwacht op 11 mei.

Er wordt een schip per week in Zeebrugge verwacht voor de volgende 25 weken, waaronder de eerste drie reeferschepen en de overige 23 containerschepen. Over heel Europa schat Zespri 20 miljoen trays SunGold kiwi’s en 35 miljoen trays Green kiwi’s te verdelen.

Voor Port of Zeebrugge is dit een opmerkelijk seizoen aangezien het nieuwe pakstation waar Zespri en Belgian Fruit Warf (BNFW, groep Sea Invest) 11 miljoen euro in investeerden zo goed als klaar is. De Covid-19-crisis zorgde voor vertragingen in de afwerking van het nieuwe pakstation, waardoor de net-aangekomen kiwi’s in de bestaande faciliteiten worden verwerkt. Vanaf midden-mei zal het nieuwe pakstation operationeel zijn.

Aanvullende informatie

In Zeebrugge worden de kiwi’s verpakt en verdeeld naar handelaars in Midden- en Noord-Europa. BNFW staat in voor de logistieke processen achter de verdeling, terwijl een team van Zespri zelf de kwaliteit, de koeltemperatuur en de goederenstromen.

Het hoogseizoen voor kiwi’s loopt van mei tot november. Gedurende deze periode zijn er 250 mensen aan het werk in het pakstation in Zeebrugge. Een tachtigtal havenarbeiders behandelen de ladingen kiwi’s. Zespri en Sea-Invest werken al 35 jaar samen in Zeebrugge. Twee jaar geleden hernieuwden ze hun partnerschap tot 2028.