MBZ en Boluda Towage Europe ondertekenen de 5-jarige concessieovereenkomst voor duurzame sleepdiensten in de haven van Zeebrugge

  • Port of Zeebrugge
  • Port of Zeebrugge
  • Port of Zeebrugge

Op donderdag 17 september 2020 vond de officiële ondertekening plaats op het hoofdkantoor van MBZ in Zeebrugge. De concessie is een hernieuwing van het bestaande partnership voor de duur van vijf jaar en verlengbaar voor een éénmalige periode van drie jaar.

De focus van de samenwerking tussen MBZ en Boluda Towage Europe ligt op een efficiënte, vlotte en veilige scheepvaart, waarbij eveneens sterk wordt ingezet op duurzaamheid. De overeenkomst houdt o.a. in dat de vloot in Zeebrugge zal bestaan uit acht krachtige sleepboten, allemaal gecertificeerd volgens de hoogste brandblusvereisten. Ze zullen ook bemand worden met lokale bemanningsleden.

Boluda Towage Europe zal in december 2020 twee nieuwe ASD-sleepboten 2813 van 85 ton bollard pull naar de haven van Zeebrugge brengen, die beide voldoen aan de meest recente IMO Tier III-emissienormen. De sleepboten, die de namen ‘VB Bolero’ en ‘VB Rumba’ krijgen, zijn zeer wendbaar en zeer goed presterende schepen met een modern ontwerp van Damen Shipyards.

Naast de sleepboot Union Koala, die Boluda Towage Europe in 2019 reeds liet ombouwen naar de Tier III-eisen, wordt dit jaar ook de Union Panda omgebouwd om aan deze norm te voldoen. Ook de andere sleepboten uit de vloot van deze regio zullen omgebouwd worden naar Tier III gedurende de eerste twee jaren van de concessieovereenkomst.

 

Om de jarenlange samenwerking tussen het havenbestuur (MBZ) en Boluda nogmaals te benadrukken, stelde Boluda Towage de scheepsbel van de sleepboot “Brugge” in permanente bruikleen aan MBZ. Deze werd onthuld aan het einde van de ceremonie. Deze sleepboot was de krachtigste brandblusboot toen die in 1988 werd gebouwd, en was actief in Zeebrugge als brandwachtboot bij de LNG-tankers tot 2009.

Schrijf in op onze nieuwsbrief
en blijf altijd op de hoogte