Ms Artania vaart toekomst voor cruises in

  • Ms Artania Zeebrugge
  • Ms Artania Zeebrugge
  • Ms Artania Zeebrugge
  • Ms Artania Zeebrugge

Op maandag 20 september 2021 is de komst van het cruiseschip Ms Artania symbool voor de toekomst van de cruisesector in Zeebrugge. Het schip is het eerste cruiseschip dat sinds 11 maart 2020 in Zeebrugge aanmeert.

De cruisesector werd door de Covid-19 pandemie hard getroffen. Vastberaden ging de sector op zoek naar geschikte maatregelen die hen een toekomst konden bieden:  de invoering van erg strenge gezondheidsprotocollen aan boord, in de terminals en tijdens excursies aan wal.

De maatregelen omvatten naast de evidente coronamaatregelen (social distancing, mondmaskers en handhygiëne) ook de vroege invoering van gezondheidscertificaten, een beperking van het aantal cruisegasten, aangepaste ventilatiesystemen, regelmatige temperatuurcontroles en desinfectie, éénrichtingsverkeer aan boord, invoering van het bubbelprincipe, medische staf met testmogelijkheden en voorzieningen voor isolatie en quarantaine aan boord, …). Momenteel vereisen de meeste cruiserederijen dat alle passagiers en bemanningsleden gevaccineerd zijn en/of over een Covidpaspoort beschikken.

In o.a. de Middellandse Zee wordt al sedert vorige zomer opnieuw gecruised. De cijfers bewijzen dat de strikte aanpak werkt. Inmiddels is 48 % van de cruisevloot opnieuw in de vaart en hebben 1,8 miljoen toeristen opnieuw een cruisereis gemaakt, met in totaal 46 vastgestelde Covid-besmettingen (0,003%)[1] Een veiliger manier om te reizen is dus moeilijk te vinden.

Onder impuls van FOD Mobiliteit en de Beleidscel Noordzee creëerden de Belgische overheidsinstanties met de invoering van een ‘cruisenota’ eind juli 2021 een kader waarmee onze havens opnieuw, onder strikte voorwaarden, cruisepassagiers konden verwelkomen. In augustus liepen inmiddels  de cruiseschepen ms Europa (Antwerpen) en ms Hanseatic Inspiration (Gent) al Belgische havens aan.  

De 230m lange ms Artania kan in principe 1.260 passagiers accommoderen maar heeft voor deze  reis 876 Duitse passagiers aan boord, die allen net als de volledige bemanning gevaccineerd zijn.   

Het schip wordt door de  Duitse touroperator Phoenix Reisen  gechartered bij Artania Shipping  en begon de reis in Bremerhaven en loopt ook Le Havre en Rotterdam aan. In Zeebrugge ligt het schip van 11 uur tot 23 uur aan de Zweedse kaai zodat de passagiers ruim tijd hebben voor een daguitstap.

De scheepvaartpolitie staat in voor gerichte grenscontroles en voor de volledige controle van het Covidcertificaat en het Passenger Location Form.  De ABC cruiseterminal en het schip zijn enkel toegankelijk voor passagiers, bemanningsleden en terminalpersoneel met een Covidcertificaat.

In Zeebrugge mogen dit jaar in principe nog 26 cruiseaanlopen verwacht worden maar of het zo’n vaart zal lopen, hangt af van verdere versoepeling van de voorwaarden van de overheidsinstanties.
In elk geval kondigt het seizoen 2022 zich met 148 kaaiaanvragen hoopvol aan terwijl de teller voor 2023 ook al op 106 staat.

 

[1] Bron: cruise-recovery-dashboard.
 

Schrijf in op onze nieuwsbrief
en blijf altijd op de hoogte