Nieuwe spoorverbindingen verbeteren Europese hinterlandontsluiting voor haven Zeebrugge

  • LINEAS
  • LINEAS

Sinds begin december verzorgt privé spooroperator Lineas dagelijkse aansluitingen tussen 3 terminals in de haven van Zeebrugge en zijn Europese Green Xpress Network. Met deze optimalisatie van de spoorontsluiting van Zeebrugge werken de haven en Lineas samen aan het realiseren van verdere Modal Shift naar het spoor en de aansluiting op het Europese netwerk van Lineas.

De Zeehaven van Brugge bevindt zich op een strategische plaats in Europa. Vele goederen moeten vanuit de haven hun weg vinden naar het Europese hinterland, zoals Italië, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk,…. Om het drukke wegverkeer te ontlasten en om te beantwoorden aan de verschillende vragen in de markt, moet het goederenvervoer over de weg verschuiven naar vervoer via het spoor. Daarom hebben Lineas en de haven van Zeebrugge de handen in elkaar geslagen om het spooraanbod tussen de haven en de belangrijkste Europese bestemmingen beter op elkaar af te stemmen en van Zeebrugge een echte spoorhub te maken.

Dagelijkse verbinding, kortst mogelijke transittijd, betrouwbare connecties

Doordat de haven van Zeebrugge rechtstreeks wordt aangesloten op het Green Xpress Network, een netwerk van directe, frequente spoorverbindingen tussen Europese economische centra, kan een lading vanuit Zeebrugge de volgende dag zijn Europese bestemming bereiken (en andersom). Hiermee wordt het goederenvervoer via spoor aantrekkelijker en rendabeler dan via de weg.

Door deze nieuwe verbindingen wordt Zeebrugge nu ook verbonden met XXX (nieuwe bestemmingen opsommen).

Lineas verzorgt op elke werkdag een vertrek en aankomst van en naar 3 terminals in Zeebrugge (C.Ro Ports en P&O voor de shortsea en Cosco Shipping Ports Zeebrugge Terminal voor de deepsea), met een aangepast tijdsschema zodat de ladingen nog dezelfde dag op weg worden gezet naar de internationale bestemmingen. Op die manier kan Lineas een A-B connectie bieden van en naar Zeebrugge.

Joachim Coens, CEO Port of Zeebrugge/MBZ nv: “Voor de Zeehaven van Brugge betekent deze spoorontsluiting een versterking van onze intermodale aanbiedingen tot diep in Europa. Deze intermodaliteit is onze sterkste troef.”

Sam Bruynseels, Managing Director Lineas Intermodal: “De nieuwe verbinding biedt een antwoord op de vraag van vele verladers en van de haven. We merken dat ons Green Xpress Network de markt aanspreekt. We hopen dat we met dit aanbod ook Zeebrugse verladers kunnen overtuigen die vandaag nog geen gebruik maken van het spoor. Deze spooroplossing naar een ruim en groeiend aanbod Europese bestemmingen is immers minstens even aantrekkelijk en meer betrouwbaar dan het wegvervoer.

Lineas blijft inzetten op de verdere uitbouw van het Green Xpress Network. Begin volgend jaar starten een aantal nieuwe Europese bestemmingen op.

Schrijf in op onze nieuwsbrief
en blijf altijd op de hoogte