Port of Zeebrugge ontmoet havengemeenschap Straatsburg

  • Port of Zeebrugge Discovery Days
  • Port of Zeebrugge Discovery Days
  • Port of Zeebrugge Discovery Days
  • Port of Zeebrugge Discovery Days

Op 28 oktober vond in Straatsburg de eerste editie van ‘Discovery Days’ plaats. Dit is een nieuwe reeks evenementen georganiseerd door Port of Zeebrugge om havengemeenschappen samen te brengen, kennis uit te wisselen en interessante netwerkactiviteiten te ontplooien. De regio Straatsburg, die veel expediteurs telt en daarom zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van het hinterlandnetwerk van Zeebrugge, mocht de spits afbijten.  

De ontmoeting tussen de logistieke spelers uit Zeebrugge en Straatsburg startte met een intro van Anne-Marie Jean, Présidente Port Autonome de Strasbourg, en van Tom Hautekiet, CEO Port of Zeebrugge. Daarna volgden twee panelgesprekken die werden ingeleid door een video.  

Vlotte hinterlandconnecties 

Als kusthaven heeft Zeebrugge een bijzonder goede maritieme toegang. Maar ook aan landzijde dient de haven goed bereikbaar te zijn. Aangezien er in de regio Straatsburg veel expediteurs zijn gevestigd, is een goede verbinding tussen de havens van Zeebrugge en Straatsburg belangrijk voor de ontwikkeling van het achterlandnetwerk van Zeebrugge. Het eerste panelgesprek stond daarom in het teken van het belang van een vlotte verbinding tussen beide havens, en dat zowel via spoor, binnenvaart als estuaire vaart.  

Philippe Le Petit, vertegenwoordiger van Port of Zeebrugge in Frankrijk, over de dagelijkse spoorverbinding met Straatsburg: “Gezien de gunstige geografische positie van Straatsburg ten opzichte van de rest van Europa, grenzend aan Duitsland en dicht bij Zwitserland en Luxemburg, is een regelmatige spoorverbinding van en naar Zeebrugge relevant en zinvol. Daarnaast is er nu vanuit Straatsburg een belangrijke connectie naar Azië, een van onze belangrijkste bestemmingen  in Zeebrugge. Tenslotte zijn de in- en uitvoerstromen in evenwicht, wat een fundamentele voorwaarde is voor een rendabele exploitatie van een regelmatige spoorwegdienst.” 

Voorbereid op de toekomst 

Tijdens het tweede panelgesprek stond de toekomst centraal. Tom Hautekiet en Dominique Mathern, vertegenwoordiger van Port of Antwerp in Frankrijk, gingen dieper in op de uitdagingen waar de haven van Zeebrugge mee te maken krijgt en de eenmaking met Port of Antwerp 

Tom Hautekiet, CEO Port of Zeebrugge: “Als haven hebben we tijdens de coronacrisis onze veerkracht en weerbaarheid getoond. Maar de logistieke wereld staat nog steeds voor grote uitdagingen.  Samenwerking is essentieel en dankzij de Discovery Days kunnen we als havengemeenschap door middel van kennisuitwisseling en kennismaking connecteren met verschillende logistieke spelers van andere havens.” 

Marc Adriansens, voorzitter APZI: “Het is belangrijk voor ons om als Zeebrugse havengemeenschap aanwezig te zijn in Strasbourg. Niet alleen om er de verbinding tussen onze havens te promoten, zowel via spoor, binnenvaart als estuaire vaart, maar vooral om er bestaande en potentiële handelspartners uit de regio te ontmoeten.”