Port of Zeebrugge stimuleert innovatie door investering in 5G-netwerk

  • 5G Network Port of Zeebrugge
  • 5G Network Port of Zeebrugge

Gedreven door een duidelijke strategische visie van het havenbestuur investeert Port of Zeebrugge in een supersnel kritisch communicatienetwerk. 5G is dé sleuteltechnologie die vooral in de industrie een wereldwijde revolutie zal teweegbrengen. Het private 5G netwerk in de haven van Zeebrugge zal dé accelerator zijn voor innovatie in en rond de Zeebrugse haven.

Zeebrugge is een ultramodern logistiek platform dat ten dienste staat van de Europese en intercontinentale markten. De hypersnelle en uiterst betrouwbare draadloze connectiviteitsbubbel zal bijdragen tot een versterking van de concurrentiele positie van de haven zelf, de privébedrijven, betrokken overheden, belangenverenigingen en instanties.

De impact van innovatie en 5G-technologie in de haven

Het 5G-netwerk steekt vaart achter efficiënte, snelle en optimale connectiviteit. Het brein van dit netwerk staat in het datacenter van de haven. Hierdoor blijft alle data veilig binnen het eigen netwerk en is het onafhankelijk van externe invloeden. 

In een eerste fase zal het netwerk gebruikt worden voor connectiviteit naar sleepboten, snuffelpalen, camera’s en kaaisensoren. Ook voor de nieuwe zeesluis zal betrouwbare connectiviteit cruciaal zijn. Daarnaast zal 5G ingezet worden bij de bedrijven in de haven voor dispatching, connectiviteit naar straddle carriers, track & trace systemen en kritische groepscommunicatie.

De eerste externe gebruikers van dit netwerk hebben zich reeds gemeld. Zij zullen het nieuwe netwerk gebruiken om communicatie tijdens het bouwen en onderhouden van offshore windmolenparken mogelijk te maken.

Dankzij de realisatie van dit 5G-netwerk schakelen innovatie en automatisering een versnelling hoger. Zo zal dit platform de accelerator zijn voor IoT, autonome vaartuigen, augmented reality (AR), en drones.

Fase één, die vanaf eind dit jaar operationeel zal zijn, zet koers naar het gebruik van dit 5G-netwerk in de voorhaven. De tweede fase, die de achterhaven van dekking zal voorzien, wordt midden 2020 gerealiseerd.

Een digitale transformatie dankzij Citymesh

De haven van Zeebrugge kiest ervoor om in zee te gaan met Citymesh. Citymesh zorgt voor een end-to-end ondersteuning en voor de commerciële uitbating van het netwerk. Citymesh versterkt hiermee opnieuw zijn positie op de 5G markt, waar ze als enige operator private 5G netwerken realiseert in nauwe samenwerking met technologiepartner Nokia.

Mitch De Geest, CEO Citymesh “Citymesh is verheugd om in samenwerking met de haven van Zeebrugge te kunnen bouwen aan de haven van de toekomst. Zowel op het vlak van continue veiligheid, operationele zekerheid als flexibiliteit biedt onze oplossing heel wat mogelijkheden. Deze keuze toont duidelijk aan dat Zeebrugge een langetermijnvisie hanteert en klaar is om de uitdaging omtrent digitale transformatie aan te gaan.”

Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder MBZ / Port of Zeebrugge: “We willen als havenbestuur onze private partners in de haven stimuleren om de beste innovatieve oplossingen toe te passen in elke stap van de logistieke keten. De 5G-technologie maakt dat mogelijk. We vonden het belangrijk om als havenbestuur hierin de eerste stap te zetten en een connectiviteitsbubbel op te zetten waar onze bedrijven gebruik van kunnen maken.”

 

Contact Port of Zeebrugge:

Joachim Coens (Gedelegeerd bestuurder)

jc@mbz.be

+32476409193

 

Contact Citymesh:

Joeri Tranchet (Managing director – Private 5G)

joeri.tranchet@citymesh.com

+32474390351

 

Over Port of Zeebrugge

De haven van Zeebrugge is in de wereld een voorname roll-on/roll-off en diepzeecontainerhaven containerhaven met een jaarlijkse totale goederenoverslag van bijna 40 miljoen ton. Het is het aanbod van zowel intra-Europese als intercontinentale diensten dat van Zeebrugge een belangrijke toegangspoort maakt tot de Europese markten.

Zeebrugge focust zich ook op de overslag van conventionele ladingen, vloeibaar aardgas, cruises en niet in het minst op de behandeling van nieuwe wagens en ‘high & heavy’-ladingen. Met jaarlijks 2,8 miljoen eenheden behoort de kusthaven tot de top van autohavens in de wereld. De kusthaven ontwikkelt zich ook als een voedingscluster. Als niet-industriële haven of ‘clean port’ is Zeebrugge de ideale locatie om bederfelijke voedingsladingen over te slaan.

Verder biedt Zeebrugge dagelijks  meer dan 20 intra-Europese diensten naar bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Scandinavië, de Baltische regio, Rusland en Zuid-Europa. Door dit uitgebreide aanbod van vrachtdiensten, intercontinentale containerdiensten, een binnenvaart-, spoor-en wegennetwerk is Zeebrugge de locatie bij uitstek voor het inplanten van Europese distributiecentra. Zeebrugge is dan ook meer dan louter een maritiem kruispunt; de Noordzeehaven groeide uit tot een ultramodern logistiek platform dat volledig ten dienste staat van de Europese en intercontinentale markten.

 

Over Citymesh

Citymesh is gespecialiseerd in de uitbouw en beheer van grootschalige draadloze netwerken op basis van een brede waaier aan technologieën. Naast een uitgebreide Wi-Fi & IoT expertise, beschikt het bedrijf als enige erkende Belgische operator over een 5G-licentie. 

Binnen de sterk groeiende markt van business critical communicatie bouwt Citymesh unieke private 5G netwerken ter ondersteuning van de automatisering in (lucht)havens, healthcare, warehouses, logistiek en andere industriële sectoren. Naast het uitrollen van een infrastructuur in opdracht van de klant, investeert Citymesh ook in de uitrol van eigen netwerken in nichemarkten zoals offshore wind, in-air drone communicatie en smart-city 5G.

 

Schrijf in op onze nieuwsbrief
en blijf altijd op de hoogte