Port of Zeebrugge verwelkomt het langste short-sea roroschip

  • Hollandia Seaways in Zeebrugge DFDS

Op donderdag 23 april verwelkomde Port of Zeebrugge de Hollandia Seaways van DFDS, ‘s werelds langste short-sea roroschip, in de haven. Het schip zal worden ingezet op de dienst tussen Zeebrugge en Göteborg. Met een lengte van 237,4 meter, en een capaciteit van 6.700 lijnmeter kan het schip tot 450 trailers vervoeren.

Het schip meerde aan het Wielingendok bij de PSA-terminal in Zeebrugge. Dit dok werd voor de aankomst van het schip verlengd en aangepast. 

De grote ladingscapaciteit van het schip zorgt ervoor dat de uitstoot per vervoerde trailer aanzienlijk daalt. Het schip is voorzien van drie onafhankelijke laadkleppen die het laden en lossen van het schip op een efficiënte manier doen verlopen. Ook zijn er op het schip scrubbers geïnstalleerd die de zwaveloxide-uitstoot van het schip verminderen.  De Hollandia Seaways kan ook aangesloten worden op walstroom.

De Hollandia Seaways is het derde schip in een serie van zes die gebouwd wordt door Jingling Shipyards in China in opdracht van  de Deense rederij DFDS. De eerste twee schepen werden afgeleverd in 2019. Deze zijn nu operationeel op de routes tussen Turkije en de EU. De Hollandia Seaways is operationeel op de Noordzee.

Beeld: Tibo Deprest