Port of Zeebrugge wordt lid van International Port Community Systems Association (IPCSA)

Port of Zeebrugge heeft zich aangesloten bij de internationale vereniging voor havensystemen (IPCSA). “Met dit lidmaatschap wil Port of Zeebrugge op de hoogte blijven van de nieuwe digitale ontwikkelingen in andere havens, maar ook bijdragen tot een internationaal systeem voor alle havengebruikers.”, zegt Peter Merlevede ICT-manager van Port of Zeebrugge. “We geloven in de digitalisering en de standaardisering voor de internationale havengemeenschap. We weten uit ervaring dat ideeën uitwisselen tot innovatieve ontwikkelingen kan leiden voor alle partijen.”

Andere leden van IPCSA in de Benelux zijn Antwerpen (Port of Antwerp Community System), Rotterdam en Amsterdam (met hun gezamenlijke initiatief Portbase) en de luchthaven van Schiphol (Cargonaut). Wereldwijd telt IPCSA 45 leden. 

Initiatieven van Port of Zeebrugge

In 2019 investeerde Port of Zeebrugge in een privé 5G netwerk voor het havengebied.Het havenbestuur werkte voor dit project samen met Citymesh en Nokia. Met deze supersnelle verbinding kunnen we allerlei toestellen beheren en monitoren. Het netwerk kan verbonden worden op meer dan honderd eindpunten op de hele operationele keten. Zo kunnen sleepboten, detectoren voor luchtkwaliteit, beveiligingscamera’s, warmtesensoren, etc. dankzij dit netwerk in real time gevolgd worden.

RX/Seaport, een data-sharing platform dat alle logistieke schakels met elkaar verbindt, werd ontwikkeld door de Zeebrugse havengemeenschap als anticipatie op de Brexit. Het systeem is klaar voor wanneer de Brexit plaatsvindt, maar het bevat veel applicaties die in andere situaties gebruikt kunnen worden. Zo zal het gekoppeld kunnen worden aan het ZEDIS-platform, het coördinatiesysteem voor alle maritieme diensten.

Port of Zeebrugge blijft ambitieus in de digitale mogelijkheden van de toekomst, en kijkt uit naar opportuniteiten om samen te werken met andere instanties via het IPCSA platform. 

Richard Morton, secretaris generaal bij IPCSA zegt: “Het doel van IPCSA is om  kennis en ervaring te delen met de andere leden. We begrijpen dat we sneller onze doelen bereiken door samen te werken en onze ervaringen te delen. Port of Zeebrugge heeft in de sector van digitalisering een sterke reputatie opgebouwd, en we kijken ernaar uit om samen te werken.”