Port of Zeebrugge zet als cruciale schakel alles in om optimale veiligheid en operationaliteit te garanderen

In navolging van de aangepaste maatregelen van de federale overheid zoals gisteravond aangekondigd, schakelt het havenbestuur nog een versnelling hoger in het bewaken van de veiligheid van haar havenmedewerkers. Tegelijk stellen we met alle partners zowel op federaal niveau als binnen de havengemeenschap alles in het werk om de operationaliteit van de haven te blijven garanderen.  

De haven van Zeebrugge speelt een cruciale rol in de bevoorradingsketens (voeding, geneesmiddelen, kritische onderdelen) en energievoorziening.

De bedrijvigheid in de havens is bijgevolg te catalogeren als een vitaal proces.

Het Ministerieel Besluit van federaal minister Nathalie Muylle zal dat vandaag, volgens onze informatie, bevestigen.

De afwikkeling van de scheepvaart is een vitaal proces, dat de werking van de havens ondersteunt. De nautische dienstverleners, de terminals en de bedrijven waar schepen aan​meren om te laden en te lossen zijn daarvan een onderdeel, en daarmee dus ook te kwalificeren als een vitaal proces.

In hoeverre de diverse beroepsgroepen binnen de havenbedrijven als een cruciaal beroep kunnen worden gekwalificeerd, laten wij over aan de bedrijven zelf om te bepalen. Aangepaste proportionele maatregelen ter bescherming/veiligheid van de mensen zijn absoluut noodzakelijk.

Wij als havenbestuur vertrouwen erop dat elk bedrijf binnen de haven, elk binnen zijn eigen domein, de nodige medewerking verleent met het oog op de maximale continuïteit van de kritische havenprocessen. Ook MBZ neemt hierin uiteraard haar verantwoordelijkheid.

Wij maken van de gelegenheid ook graag gebruik om de havenarbeiders, de zeelieden en alle andere betrokkenen uitdrukkelijk te danken: zij zorgen ervoor dat deze cruciale goederenstromen gaande gehouden worden, op momenten dat ze ook liever thuis zijn bij hun familie.

Dit illustreert de sterke solidariteit binnen onze Zeebrugse havengemeenschap.

 

Rik Goetinck, CEO a.i. Port of Zeebrugge

 

 

 

 

 

Schrijf in op onze nieuwsbrief
en blijf altijd op de hoogte