Schaalvergroting in containersector zorgt opnieuw voor record in Zeebrugge

  • MSC New York in Zeebrugge

De schaalvergroting in de containersector laat zich nogmaals duidelijk opmerken in de haven van Zeebrugge. Met een recordaantal containers op 1 schip in oktober, een lengterecord in december en de ontvangst van het grootste containerschip ter wereld in januari, sneuvelt het ene record na het andere.

Vandaag mag het havenbestuur het gloednieuwe containerschip van Mediterranean Shipping Company (MSC) verwelkomen in Zeebrugge, de MSC New York. Haar lengte van 399 meter zorgt voor een record in de haven. Qua maximumcapaciteit  (16.000 TEU) staat ze evenwel op gelijke hoogte als de CMA CGM Marco Polo en de zusterschepen CMA CGM Jules Verne en CMA CGM Alexander Van Humboldt, die sinds december 2012 regelmatig de haven aanlopen. Deze schepen zijn echter ‘maar’ 396 meter lang.

De MSC New York wordt behandeld aan de terminal van CHZ (Container Handling Zeebrugge), waar telkens ook de grote CMA CGM-schepen worden behandeld.

Intussen maakt de haven zich op voor de aanloop van de China Shipping Container Lines Globe, die zopas haar maidentrip heeft aangevat en op 16 januari in Zeebrugge wordt verwacht.

De CSCL Globe is op dit moment officieel het grootste containerschip in de vaart. Aan boord passen er een hallucinant aantal containers, 19.100 in totaal. De containers worden elf hoog gestapeld. Met haar lengte van 400 meter leidt dit schip ook qua grootte de statistieken voor Zeebrugge.