Toepassingen van 5G-innovatie in Port of Zeebrugge

  • 5G in Port of Zeebrugge Citymesh grafische representatie

Het 5G-project van de Haven van Zeebrugge komt in een stroomversnelling nu de voorhaven voorzien is van een 5G-ready privaat netwerk. De service in de achterhaven is nu in opbouw en zal midden 2020 operationeel zijn. 

Zeebrugge is met dit project een pionier in innovatie en automatisering, bijvoorbeeld voor het inzetten van autonome voertuigen, safety drones en augmented reality.  

Port of Zeebrugge investeerde in het najaar van 2019 in het 5G-project. In samenwerking met serviceprovider Citymesh en Nokia werd het netwerk operationeel gemaakt en bevat meer dan 100 eindpunten over de hele keten van havenactiviteit. De verbonden apparaten kunnen dankzij het 5G netwerk in real-time gevolgd, geanalyseerd en beheerd worden.  

Concreet gaat het over real-time verbindingen met sleepboten, luchtvervuilingsdetectoren, veiligheidscamera’s en kadesensoren. Het 5G netwerk zal ook voordelig blijken tijdens projecten van grote schaal, zoals de bouw en het onderhoud van de windmolenparken.  

Een 5G ready platform brengt voordelen met zich mee die van toepassing zijn voor vele ondernemers in en rond de haven. Tijdens de installatieperiode werd al duidelijk dat dit een baken wordt voor nieuwe oplossingen in de hele logistieke waardeketen. Deze investering in supersnelle connectiviteit versterkt onze concurrentiepositie als een ultramodern logistiek centrum voor Europese en intercontinentale markten.  

Dit project past in de innovatiestrategie van Port of Zeebrugge. Naast bestaande projecten zoals RX-Seaport die de douaneregistratie moet vereenvoudigen i.v.m. de Brexit, gelooft Port of Zeebrugge dat het 5G-netwerk een belangrijke stap is in haveninnovatie.  

Schrijf in op onze nieuwsbrief
en blijf altijd op de hoogte