Zeebrugge ontvangt eerste LNG-lading uit Yamal

  • fedor litke zeebrugge
  • fedor litke zeebrugge

Op maandag 9 april meerde de LNG-tanker ms Fedor Litke aan aan de Fluxys-terminal in de Zeebrugse voorhaven. Het gaat om de eerste levering van vloeibaar aardgas uit Sabetta op het Siberische schiereiland Yamal.

In 2015 werd de terminal van Fluxys geselecteerd als overslagpunt voor vloeibaar Siberisch aardgas van het Yamal-gasveld. In de haven van Sabetta zijn nieuwe installaties opgetrokken om het gewonnen gas vloeibaar te maken vooraleer het op transport kan worden gezet.

Het contract betekent voor Zeebrugge op jaarbasis een overslag tot 107 LNG-ladingen van speciale ijsbreker/LNG-schepen naar klassieke LNG-schepen of 214 scheepsbewegingen in Zeebrugge.

De versterkte methaantankers zullen dus in de winterperiode – wanneer de noordelijke route in Siberië dichtgevroren is - een shuttledienst verzorgen vanuit Sabetta naar Zeebrugge. Na tussentijdse opslag op de terminal wordt het LNG overgeladen op klassieke LNG-schepen om het door te voeren naar onder meer de Aziatische markten.

Hiertoe wordt momenteel een vijfde opslagtank gebouwd en bijbehorende procesinstallaties. Overslag is vandaag al mogelijk wanneer een ijsbreker/LNG-schip en een klassiek LNG-schip gelijktijdig aanmeren en het LNG rechtstreeks kan worden overgepompt.

Schrijf in op onze nieuwsbrief
en blijf altijd op de hoogte