Zeebrugge ontvangt voor het eerst een Q-Max LNG-schip

  • Al Dafna Zeebrugge
  • Al Dafna Zeebrugge

Op zondag 21 juli legde voor het eerst een Q-Max LNG-tanker aan aan de Fluxys-terminal in de Zeebrugse voorhaven. Het ging om de m/s Al Dafna die een aanzienlijke lading vloeibaar aardgas kwam lossen in Zeebrugge. Hoppe Ship Agencies nv trad op als agent.

Een Q-Max is een type gastanker, meer bepaald een LNG-tanker met membraantanks speciaal ontworpen voor het vervoer van aardgas over zee. De “Q” staat voor Qatar en de “Max” staat voor de maximum grootte van de schepen die kunnen afmeren aan de LNG-terminals in Qatar. Er zijn er in totaal 14 gebouwd. Het gaat om de grootste LNG-tankers ter wereld.

Een Q-Max heeft een lengte van 345 meter, een breedte van 54 meter, een hoogte van 35 meter en een diepgang van 12 meter. De capaciteit bedraagt 266.000 m3 (LNG) wat goed is voor 161.994.000 m3 aardgas. Door de grootte van het schip nemen de transportkosten met 30 % af. Q-Max-schepen zijn ook uitgerust met een reliquefactiesysteem, om gassen opnieuw vloeibaar te maken.

Aardgasnetbeheerder Fluxys heeft een langetermijncontract met RasGas, de grootste producent ter wereld van vloeibaar aardgas in Qatar. RasGas beschikt over verschillende LNG-installaties in de haven van Ras Laffan.