Zeebrugse haven verwelkomt zwaarste mobiele havenkraan

  • © ICO
  • © ICO
  • © ICO
  • © ICO

Nieuwe versterking voor high & heavy bij ICO

Donderdag 23 december 2021

Woensdag 08 december ontving stukgoedbehandelaar ICO in de haven van Zeebrugge de Liebherr LHM550. Met een massa van 460 ton geldt de machine als de zwaarste mobiele kraan in het Zeebrugse havengebied. Momenteel krijgt de hijskraan zijn inwerkingstelling en keuring aan het Zuidelijk insteekdok op de SIT-Terminal (Southern Inlet Terminal).

Geen uitdaging te veel

De Liebherr LHM550 heeft een capaciteit van 150 ton op 18m en 37 ton op 54m en is de geschikte tool voor het behandelen van high & heavy cargo’s, breakbulk cargo’s en containers. Om de machine te besturen zullen kraanmannen een speciale opleiding volgen. De zwaarlastkraan zal principieel instaan voor de afhandeling van alle types barges, schepen, vrachtwagens of spoor. Door het uitgebreide RORO-potentieel wil ICO eveneens de zware dekken op breakbulk-, projectladingen- en containerschepen optimaliseren. Het merendeel van de RORO-schepen meert er aan in de terminals die verbinding bieden tot 140 verschillende deapsea- en 50 Europese shortsea-havens. Verder zal ook handling mogelijk zijn met haak, of met een Bromma Container Spreader (20-30-40 ft).

Groene energie aan de basis

Ondanks zijn uitgebreide capaciteit zal het werktuig geen negatieve impact hebben op het milieu. “De havenkraan kan volledig op groene elektriciteit werken van onze eigen windturbines.", aldus Marc Adriansens, CEO van ICO. De komst van de nieuwe duurzame hijskraan beschouwt ook Tom Hautekiet, CEO van Port of Zeebrugge, als een unieke opportuniteit voor het havenwezen: “Met het oog op onze ‘clean port’ strategie biedt de Liebherr LHM550 de ideale combinatie van duurzaam ondernemen en innovatieve vernieuwing. De hijskraan zal absoluut een meerwaarde bieden voor de high & heavy bij operator ICO, en dat kunnen wij als havenbestuur alleen maar waarderen.” In januari 2022 wordt de havenkraan definitief operationeel.

Schrijf in op onze nieuwsbrief
en blijf altijd op de hoogte